Blog

Latest Industry News

Adblue – Adblue İptali – Adblue Arıza Çözümü – Adblue Emilatörsüz İptal Edilmesi – Adblue Hakkında Herşey

Adblue - Adblue İptali - Adblue Arıza Çözümü - Adblue Emilatörsüz İptal Edilmesi - Adblue Hakkında Herşey
  • 6 Mart 2018
  • Genel
  • Yazar
  • Adblue – Adblue İptali – Adblue Arıza Çözümü – Adblue Emilatörsüz İptal Edilmesi – Adblue Hakkında Herşey için yorumlar kapalı

Bu yazımızda Euro 5 ve daha yeni nesil motora sahip birçok araçta son dönemlerde karşımıza gelmekte olan Adblue ile ilgili bilgilendirme yapacağız.

Öncelikle Adblue Nedir ?

  • AdBlue zehirli ve yanıcı olmayan %32,5 sulu üre çözeltisidir. Bu ürün aynı zamanda Sulu Üre Çözeltisinin (Aqueous Urea Solution) kısaltması olan AUS 32 olarak da bilinir. Ablue özellikle egzoz sistemlerine seçici katalitik indirgeme (SCR sistemi) takılı olan dizel motorlar için özel olarak tasarlanmıştır. AdBlue ne patlayıcı ne de çevreye zarar verici bir maddedir. Taşınabilir sıvıların minumum risk kategorisinde yer alan AdBlue’nun aşındırıcılık özelliği bulunduğundan kullanımı ve depolanması için bazı malzemeler gereklidir. Bir çok marka kamyon ve otobüs üreticilerinin AdBlue gerektiren modelleri (Euro4, Euro5 ve Euro6) bulunmaktadır. AdBlue marka hakları Otomobil Endüstrisi Derneği tarafından korunan AdBlue bu zamana kadar sadece ticari araçlar için kullanılmıştır. Günümüzde kamyon ve tırların Euro5 normuna ulaşabilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu sebeple AdBlue kullanımı her geçen zorunlu bir artış gösterse de oluşan maliyetler cep yakmaktadır. AdBlue kullanımı için ticari araçlara(kamyon, otobüs vs.) ek tanklar konulmuştur. Ticari araçlarda yaklaşık olarak 100 km’ de 1,4 litre Adblue harcanmaktadır.Bilindiği üzere ülkemiz şartlarında Adblue kullanım oranı diğer ülkelere nazaran azdır. Bazı zararlı gazlardan aracınızın temizlenip, performansının daha iyi artması için Adblue kullanımı şarttır. Adblue yakıtı tükendiğinde sistem arızalanır ve aracın verimi düşer.

Adblue Nasıl Çalışır ? Çalışma sistemi nasıldır ?

  • AdBlue nitrojen oksitlerin (NOX) zararlı emisyonlarını azaltmak için katalitik konvertör içindeki egzoz gazlarının içine enjekte edilir. Bu da Euro 4, Euro 5 ve Euro 6 emisyon normları ile ilişkili olmasını sağlar. Egzoz gazlarına AdBlue enjekte edilmesi bir amonyak çözeltisi (NH3) ve karbon dioksit (CO2) içinde bulunan üre oluşmasını sağlar. Tüm bunlar yüksek sıcaklıkta gerçekleşir. Ardından amonyak (NH3) dizel yanmalarında oluşan nitrojen oksitlerle (NOX) reaksiyona girer. Kimyasal reaksiyon sonucu egzozdan zararsız bir şekilde nitrojen (N2) ve su buharı (H2O) çıkar. Bu süreç seçici katalitik indirgeme (SCR) olarak adlandırılır.

Adblue İptalinin Zararı Varmıdır ?

  • Adblue sisteminin en çok tüketim /kullanım oranına sahip olan Almanya ‘da sürücülerin ve firmaların adblue iptal ettirmelerinde büyük artışlar gözlemlenmektedir. Adblue iptali konusunda geri dönüşlerde şuana kadar hiçbir zararı tespit edilememiştir.
  • Adblue iptalini ağırlıkla tercih eden uzun yol otobüsleri, genel olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapan otobüs,kamyon,kamyonet,minibüs tarzı araçlar ile Adblue iptalinden sonra yaklaşık 1 milyon km yol yapılmış ve belirlenen bir zararı olmadığı gözlemlenmiştir.

Adblue Nasıl İptal Edilir?

  • Adblue şuana kadar 2 farklı yöntem ile iptal edilebilmiştir. 1.seçenek yazılım ile %100 kalıcı çözüm olan Adblue iptalidir. 2.seçenek ise Emilatör (yanıltıcı) ile yapılan çözüm oranı %70 lere dayanan seçenektir. Ancak bu seçenekte emilatör fiyatları yanı sıra ek olarak Emilatörün ilerleyen süreçlerde arıza yaptığı gözlemlenmektedir. Bu sebeple genel olarak yazılım ile direkt olarak araç motor beyni (ECU) üzerinden yapılan Adblue iptali daha kesin ve %100 kalıcı çözüm olmaktadır.

Ecutech Chip Tuning & Remapping ekibi olarak her ne kadar doğru olan uygulama sistemi Adbule sisteminin arızalanması durumunda yeni bir Adblue sistemi almak olsada, ülkemiz ekonomisi ve afaki satış bedelleri nedeni ile araç sahibi memnuniyeti açısından memnuniyet ile bu uygulamaları gerçekleştirebilmekteyiz.

Ecutech Chip Tuning & Remapping ekibi olarak 32 il ve 36 farklı noktada araçlarınız için Adblue iptali, DPF (Dizel partikül filtresi) iptali, EGR iptali, Lambda sensörü iptali, Nox sensörü iptali, Maf Sensörü iptali, Chip Tuning, Araç yazılımları, Ticari araç yazılımları, Yakıt ekonomisi veya tamamı ile güce dayalı yazılım uygulamaları sunmaktayız.

Her geçen gün büyüyen geniş bayi ağı ve 15.000 aracı aşkın referansımız ile üstün tecrübelerimizi araçlarınızda titizlikle uyguluyoruz.

Sizleri de kahvemizi içmeye size en yakın bayimize bekliyoruz.

Bizleri facebook.com/ecutechchiptuning veya instagram.com/ecutechchiptuning sosyal medya ağımızdan da takip edebilirsiniz.

Back to top